بهبود سریع زخم های قرنیه با استفاده از پانسمان کلاژن پوست ماهی
پژوهشگران دانشکده فناوری های نوین پزشکی موفق به طراحی ساختاری مشابه اپیتلیوم قرنیه شدند که در درمان بیماری های چشمی از جمله زخم قرنیه کار آمد می باشد.
آقای دکتر سعید حیدری کشل بعنوان مجری پروژه در خصوص اهمیت پروژه و نتایج حاصل، بیان داشتند که:
از دست رفتن بینایی در اثر آسیب به قرنیه سومین عامل نابینایی است. 10 میلیون بیمار در سرار جهان مبتلا به نابینایی در اثر آسیب به قرنیه هستند. سوختگیهای شیمیایی و حرارتی، خراشیدگی و همچنین تروما به شدت به سطح چشم و مخصوصا اپیتلیوم قرنیه آسیب می زند و در صورت آسیب به لیمبوس، توانایی بازسازی اپیتلیوم قرنیه کاهش و یا مختل می شود. پیوند قرنیه بعنوان یکی از روشهای درمانی با تعداد کم اهدا کننده مواجه است، از بین 70 بیمار فقط یک نفر موفق به دریافت قرنیه اهدایی می شود، که با احتمال (ریسک) رد پیوند و انتقال بیماری همراه است. رویکرد درمانی دیگر پیوند سلولهای لیمبال اپیتلیال کشت شده است، میزان موفقیت این روش حدود 68 تا 80 درصد است. در روش کشت سلولهای اپیتلیوم قرنیه سالم بر غشای آمنیوتیک صورت می گیرد. غشاءآمنیوتیک دارای استاندارد بالینی است، بااین وجود محدودیتهایی در مورد استفاده از آن وجود دارد
محدودیتها شامل: ریسک انتقال بیماری، تحت تاثیر بودن ویژگیهای اهدا کننده، تاثیر پروتکل ذخیره، سلول زدایی و استریلیزاسیون بر خواص زیستی.
جهت جایگزینی غشاء آمنیوتیک راهبرد مهندسی بافت مبنی بر طراحی داربستی با ویژگیهای مطلوب جهت انتقال سلولها به سطح قرنیه کاربردی است. کلاژن دارای ویژگیهایی از قبیل ایمونوژنیسیته کم، چسبندگی سلولی و زیست سازگاری مطلوب است. فیبروئین ابریشم دارای کاربردهای پزشکی به علت استحکام کششی بالا، آنتی ژنیسیته کم و ویژگیهای غیرالتهابی می باشد. ابریشم برای بهبود خواص مکانیکی غشاء های بر پایه کلاژن مورد استفاده قرار گرفت.
در این تحقیق که پایانامه مقطع دکتری سرکار خانم بهاره پورجبار بود، دو پلیمر کلاژن و ابریشم با نسبتی مناسب که به لحاظ خواص مکانیکی و زیستی برای رشد و تکثیر و انتقال سلول ها ایده آل باشد، در دوزی، غیرسمی با هم کراس لینک شدند و فیلم کلاژن/ابریشم به عنوان جایگزین غشای پایه اپیتلیوم قرنیه جهت کشت و انتقال سلول های اپیتلیالی قرنیه پدید آمد. دلیل طراحی این ساختار دستیابی به فرآورده ای با نزدیکترین شباهت به غشای پایه اپیتلیوم و همچنین غشای آمنیوتیک است که بتوان به عنوان جایگزینی برای غشای آمنیوتیک برای کاربردهای چشم پزشکی ایفای نقش کند. نتایج این پژوهش در ژورنال معتبر به چاپ رسید.
نظر